Pages

21 Eylül 2015

Şeker Hamurlu Kurabiye @MUTFAK

Yeğenim Gökay'ın 1. yaş günü kutlamasını bilenler hatırlar muhtemelen renkli şeker hamurlu kurabiyelerimizi. (Hatırlamayanlar için hemen tık tık!) 2. yaşına girmeden önce tarifi vermeliyim diye düşünüyorum ki hem bize hatırlatma olsun, hem ihtiyacı olanlara bir an evvel yardım etsin, hem de bayramda çay partisi vereceklere fikir versin. =)

Çok sağlıklı değil kabul ediyorum, bu yüzden "akşama ne yapsak?" sorunuza cevap niteliği taşımasın, derim ben. Partilerden partilere, davetlerden davete hani... =p

Tarifi internette bulduklarımızdan yapmışız biz zamanında, hafif modifiye formatında. Siz de kendi tariflerinizle bir kıyaslayın bakalım farklı bir şey var mı?.

Ha bi' de... Mutlu bayramlar demiş miydim? =)





Malzemeler
Hamur için
1 yumurta
200 gr yumuşamış margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı mısır nişastası
3 su bardağına yakın un
1 çay kaşığının ucu kadar kabartma tozu
1 paket vanilya
Limon kabuğu rendesi
Bir tutam tarçın (isteğe bağlı)

Üzeri için
Renkli şeker hamuru
İstenilen şekilde kalıplar
Bal-su karışımı (yapıştırmak için)

ve tabi ki Merdane =)


Hazırlanışı
Yağ ve yumurta geniş bir kasede ister mikser, ister el ile karıştırılır ve pudra şekeri, nişasta ilave edilir. Un da yavaş yavaş eklenir. Kabartma tozu, limon kabuğu ve istediğinize karar verdiyseniz tarçın da ilave edilir. Hamurun yoğrulması bittiğinde elinize yapışmayacak ama çok sert de olmayacak kıvamda olmalı. Hazır olan hamur streçleyerek buzdolabında 1 saate yakın bekletilir.

Buzdolabından çıkarılan hamur merdane ile 0.5 - 1.00 cm kalınlığında açılır ve kalıplar ile kesilir. Yağlı kağıt yayılmış tepsiye yerleştirdikten sonra 180 derecede yaklaşık 15-20 dk pişirilir. Hamur hafif pembeleşmeye başladığında çıkarılır. Bu konu hassas, pişerken takip etmek önemli. Fanlı pişirilmesi tavsiyeler arasında ayrıca. Fırından ise alır almaz çubukları kurabiyeye yerleştirmek gerekli. Zira soğuduktan sonra bu mümkün olmayacak. Çubuklar hamur hazırlandığında da takılabilir en başında, ancak çubuklar hem fazla yer kaplayabilir, hem diğer kurabiyeleri rahatsız edebilir, hem de çubukların yanması/erimesi mümkün. =)

Pişen kurabiyeleri en az 8 saat dinlendirdikten sonra şeker hamurları da hamurların hazırlandığı şekilde hazırlanır (fırına atma kısmı hariç!)  ve pişmiş hamurların üzerine ballı su ile yapıştırılır.

Kurabiyeler hazır, artık paketlenerek servise sunulabilir.

Afiyet olsun! =)















P.S. Tarif detayları için special thnx to Derya Gökyer. =)


Afiyet olsun! =)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder