Pages

12 Mart 2012

Sarıyer Böreği ve Tarihi @MUTFAK

Dünya Mutfaklarına merakım kadar, farklı ve tarihe dayanıyor olan Türk lezzetleri de bir o kadar ilgimi çekmekte açıkçası. Hazır dayım sushi tarifime farklı bir bakış açısıyla yaklaşıp 'bana göre şeyler yazdığında haberim olsun' demişken, meşhur 'Sarıyer Böreği'nden bahsetmenin zamanıdır diye düşünüyorum. =)
Geçtiğimiz aylarda, Sarıyer'e gitmeden önce eniştemin 'gitmişken yemeden gelmeyin' demesiyle öğrendim böyle bir börek olduğunu. Zaten İstanbul'a ve tarihine dayanan her türlü şey ilgimi çeker, bir de denize nazır tarih kokan sokaklarında bu keyfe varınca ayrı sevdim...
Tarifini farklı kılan aslında böreğin iç malzemesi: koyun kıyması, kuş üzümü ve çam fıstığı.
"Peki tarihe dayanan boyutu ne?" derseniz, 'İstanbul’da 40 Yıllık Lezzet Durağı' isimli kitapta şöyle açıklanmış:

"Ondur Ailesi Safranbolulu bir aile. 1895’te İstanbul’a gelir. O yıllar hamur işlerinde çok başarılı Bulgar ve Arnavutların yerleştiği Sarıyer’de şimdiki binada dükkan açar. Hamur elle yoğrulur, elle açılır, kat kat yapılır. Hafif yağlı koyun kıyma, soğan, çam fıstığı ve kuş üzümü harçla hazırlanan kol böreği nefistir. Boğaz’ın sayfiyesi Sarıyer’e börek yemeye gelinir. Baba Hasan Ondur müşterilerinden gelen talep üzerine aynı dükkanı Karaköy’de açmaya karar verir. 50’li yıllarda Karaköy’deki dükkan mükemmel işler. İş yerlerinin çoğunlukta olduğu, şehir ve trafiğin hareketli yeri tam bu merkez semtte sabah kahvaltısı poğaçaları, öğle ve akşam kol börekleri, su börekleri ile satışı devamlı artırır. Ancak 1958’de istimlak kararı buraya da gelir ve dükkan yıkılır. Bugün Hüseyin Ondur’un tescil ettirdiği iki isim var: ‘Tarihi Sarıyer Börekçisi’ ve ‘Tarihi Karaköy Sarıyer Börekçisi’."

Böreğin tarifine gelirsek, hamurunu açması haricinde pek bir sıkıntı göremedim ben. =)

Sarıyer Böreği

Malzemeler:

Hamuru için
5 su bardağı un
1/2 kahve fincanı ayçiçek yağı
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Su
Tuz

Üzerine
200 gr tereyeğı
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu

İç malzemesi
400 gr kıyma
3 soğan
2 yemek kaşığı kuş üzüm
2 yemek kaşığı çam fıstığı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Tavada yağı kızdırıp kıymayı kavuruyoruz. Daha sonra soğanları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz ve sonrasında kalan malzemeyi ilave edip soğumaya bırakıyoruz.
Hamuru için yumurta, sıvı yağ, un ve kabartma tozunu karıştırıyoruz ve göz kararınca suyla yoğuruyoruz ve hazır olan hamuru 5 eşit parçaya bölüyoruz. Sonra her bir parçayı açıp üzerine eritilen tereyağı ile karıştırılmış ayçiçek yağından sürüp biraz bekletiyoruz ve sonra hamuru elle inceltiyoruz. İç malzemeyi de eşit bir şekilde paylaştırıp ince rulo halinde sarıyoruz. 
Fırın tepsisine yerleştirip yumurta sarılarını sürüp çörek otu ve susamı koyuyuoruz ve 200 derecede 25 dk pişiriyoruz. 


Afiyet olsun ;)


Fotoğraflar alıntıdır.

3 yorum:

  1. ayşe fulya yaşar12 Mart 2012 14:40

    nefis gözüküyo benim üzerimde deneyebilirsin kardeşimm=))

    YanıtlaSil
  2. Sen malzemeyi hazırla, ben 1 aya geliyorum inşallah;))

    YanıtlaSil
  3. çok başarılı bir paylaşım olmuş.
    Kuş İsimleri yöneticisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum. Tags: erkek Kuş İsimleri - dişi Kuş İsimleri

    YanıtlaSil