Uşak Roadtrip @SEYAHAT

Bir roadtrip serüveniyle daha karşınızdayım.

ve Yine bir "buralar bu kadar görülecek yersiz olamaz" inancıyla araştırmaya giriştim ve Uşak'ı yol üzeri es geçmeden keşfetmeye karar verdim.

Görülecek yerlerin bir kısmı merkezdeki yapılar olduğu için, bayramın ilk günü sabahında vardığımızda haliyle tüm yapıları yalnızca dış cepheden gözlemleyebildik. Genel kısımlar için dışarıdan görmek yeterli sayılabilecek düzeyde ancak ticari merkez ve müzeler konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim tabi ki. 

Diğer iki asıl merak ettiğim yer konusunda zaman çok sorun değil, istediğiniz zaman görebilirsiniz. Biri Kanyon, biri Vadi.

Şimdi kısa kısa her birinin üzerinden geçiyorum:

Ankara tarafından şehre girişteki gezi güzergahımıza göre anlatacağım. Eğer İzmir yönünde devam edecek bir rota çizecek olursanız bu şekilde ilerleyebilirsiniz siz de.



Halı-Kilim Müzesi

Şehrin merkezi sayılabilecek bir noktada, ara sokakların birinde yeşile boyanmış cephesiyle tarihi bir bina olarak hizmet veriyor. Malum Uşak ve Eşme halı/kilimleri meşhur olunca görmeyi çok istemiştim ancak bayram dolayısıyla tahmin ettiğimiz gibi kapalıydı.




Tarihi Uşak Evleri

Halı-Kilim Müzesi'nin biraz daha merkez yönünde bulunan yan yana bir sıra halinde cephe düzenlemesi yapılmış Uşak'ın tarihi evlerini bulabilirsiniz. Merkez çarşı yönünde devam ederseniz restore edilmiş tarihi birkaç yapıyı daha görebilirsiniz.














Paşa Hanı

Kral yolu üzerinde bulunan tüccarların konaklaması için inşa edilmiş han, günümüzde otel olarak hizmet vermekte. 1893 yılında Fransız Mimar tarafından inşa edilen yapı, Taş kesme tekniğinin yanı sıra Türkiye'nin ilk Marsilya Kiremit yapısına sahip olma özelliğini taşımaktaymış.




Merkezde tarihi birkaç ticari yapıyı da civarda gözlemleyebilirsiniz.




Atapark

Şehrin tam merkezinde kurulmuş koskocaman bir park. Yeşil alanın yaratılması ve merkeze alınması mutluluk verici. Turistik olmasa da dinlenmek isteyenler için mola yeri olabilir.


Ulubey Kanyonu

Uşak merkeze yaklaşık 30 km mesafede bulunan, Amerika'daki Grand Canyon'dan sonra en büyük ikinci olduğu söylenen Ulubey Kanyonu Ulubey ve Banaz Çayları boyunca devam ediyor. Ana büyük kanyonun yanı sıra daha küçük kanyonlar da barındırarak 45 km uzunluğunu bulmakta imiş. 

Büyük Kanyon kısmına inşa edilen cam seyir terası (Giriş ücreti kişi başı 4 TL) ve yine kanyona bakan işletmesiyle turistik hizmet vermekte.

Ayrıca alanda yer alan birkaç hediyelik dükkan da tarhana, Uşak ve Eşme halıları gibi turistik alışveriş imkanı vermekte.  






























Taşyaran Vadisi

Burası da bana görmeyi çok istediğim Ürdün'de Petra Antik kentinde bulunan vadiyi anımsattığı için en merak ettiğim yer olmuştu Uşak'ta.

Uşak merkezinin batısında ve yaklaşık 50 km mesafede bulunduğu için şehirler arası ulaşımda çok ideal bir mola durağı. 

Karayolundan içeri yaklaşık 1-1,5 km içe ilerlediğinizde hafif dar yollardan ve köyün kenarından geçtiğinizde küçük bir piknik alanına ve minik bir çay ocağı tarzı işletmeye çıkacaksınız. İşletmenin hemen yanından başlayan aşağı ilerleyen merdivenleri (ücretsiz giriş) takip ettiğinizde vadiye ulaşmış olacaksınız. Basamak sayısı az sayılmasa da inilmeyecek kadar çok değil. O yüzden gözünüz korkmasın. İndiğinizde değdiğini göreceksiniz.  





















Yeme İçme

Meşhur Uşak tarhanasını iki farklı yerde içme fırsatı buldum. Biri Ulubey Kanyonu'ndaki işletmede, diğeri de Uşak merkezde ikinci ışıklarda (alt geçide girmeden devam ettiğinizde) en meşhur olduğu söylenen "Tarhana Baba"da. Konsept olarak ilgi çekici görünse de Kanyon'da içtiğimi buradaki en meşhur olanından daha çok sevdim. 

Ayrıca buraların etinden yapılan kebapları da epey lezzetli. Yerel işletmelerde deneyebilirsiniz.







0 comments:

Yorum Gönder

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı