Japon Sofrası @GOKCHEN'in SPESİYALİ
Uzak doğu mutfağına olan merakımı sushi, noodle gibi tariflerim ve paylaşımlarımdan az çok biliyorsunuz.
Bu seferki çalışmam Japon mutfağına dair oldu. Haşlanmış pirinç ve tatlı ekşi soslu tavuk var bu hafta menüde Gokchen'in Spesiyali yorumuyla.
Tatlı - Ekşi Soslu Tavuk
Malzemeler
Küp küp kesilmiş tavuk
1 soğan
1-2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı bal/pekmez
1/3 çay bardağı sirke/limon suyu
1/3 çay bardağı soya sosu
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı susam
1 çay kaşığı karbonat
Haşlanmış Pirinç
Malzemeler
1 su bardağı pirinç
2-2,5 su bardağı su
1/3 çay bardağı pirinç sirkesi
Bir tutam tuz
Hazırlanışı
Kaynamış suya, pirinç, su, pirinç sirkesi ve tuzu ilave ederek kısık ateşte haşlanmaya bırakıyoruz. Bu sırada, başka bir tencereye yemeklik doğranmış soğanlar ve küçük doğranmış sarımsakları zeytinyağında karamelize ediyoruz. Karbonatları da tavuğa önceden bulayarak dinlendiriyoruz. Daha sonra içerisine kalan malzemeleri ekleyerek sosu hazırlıyoruz. (Eğer çok acı bir renk olduğunu düşünüyorsanız, benim gibi çok az süt ilave ederek karışımı yumuşatabilirsiniz.) Kaynamaya başlayan karışıma tavukları ilave ediyoruz ve tavukları arada karıştırarak pişiriyoruz.
Daha sonra haşlanmış pirinçlerin suyunu süzerek servise alıyoruz. Tavukları da ayrı servisle sofraya alıyoruz. Pirincin tek başına pek tadı olmasa da üzerine tavuk koyduğumuzda hem lezzeti artacaktır, hem de chopstick'lerimizle yemeye kolaylık sağlayacaktır. =)
Afiyet olsun!