Saraybosna (Tık Tık) ve Mostar (Tık Tık) bölümlerinden sonra sıra geldi "Bosna Hersek" serisinin 3. ve son bölümüne: "Bosna Mutfağı!"
Eskiden daha turistik olarak baktığım, "gelmişken yemeden dönmeyelim" mantığım, bahsettiğim gibi seyahat programlarından sonra yerini biraz daha gurme bir kültüre bıraktı.
Bu yüzden, gittiğim mekanlarda/şehirlerde/ülkelerde artık denediğim her yeni lezzeti daha farklı açıdan değerlendiriyorum.
"Roma'da Romalılar gibi davran" felsefesiyle, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm lezzetleri Boşnak mutfağına, onların usulüne göre yiyerek bir Bosnalı olmayı denedik.
Acaba bu yüzden mi Mostar'dan Saraybosna'daki otelimize döndüğümüzde "heh, evimize geldik" hissi yaşadık?
Kim bilir...
Gelelim bizim lezzetleri ve mekanları paylaşmaya:
Boşnak Böreği
Bunu Urla'daki dostlarımdan zaten biliyorum aslında. Sıcacık ve çayla yediğim sürece kendimi ülkemde hissettiren bir tat. Birçok çeşitlisi bulunmakta. Saraybosna'da Başçarşı'ya daldığınızda birçok börekçiyle karşılaşacaksınız. Yanında Türk çayı da veriyorlar ama sanırım oranın insanı yoğurt dedikleri sulu ve tatlı ayranla tüketiyor.
Biz Buregdzinica ve Sac olarak iki farklı mekanda denedik. Her ne kadar Sac olanı daha çok tavsiye ile denediysek de Buregdzinica'da yediğim kıymalı ve ıspanaklı börekler favorim.
Cevapi
Kıbrıs'ın şeftali kebabını yiyenler ya da hatırlayanlar (Tık Tık) varsa, ondan çok farklı gelmedi bana. Farklı olarak pidenin arasında ve yanında söğüş soğanla servis ediliyor. Yine yanında tüketilen kaymak (yoğurt gibi bir şey) ve domates sosu kimi mekanda birlikte, kimi mekanda arzuya göre ekstra getiriliyor.
İlk denediğimiz mekan Başçarşı'da tavsiye üzerine gittiğimiz ve yol sorduğumuz kişiden de "iyi yer seçmişsiniz" onayı aldığımız tarihi ve küçük bir lokanta olan Dzenita. Çoğu yerin aksine burada kredi kartı var. Ancak biraz daha prestijli bir yer olduğunu ortamından tahmin ettiğim bu yerde fiyatlar uygun yerlere kıyasla bir tık üstte.
Mostar'da ise alt kanalların birinin yamacında bulduğumuz Divan Restoran'da yediğim cevapi ise havasından, suyundan mıdır bilmem daha lezzetliydi. Burada içtiğim Boşnak kahvesi de (az sonra aşağıda anlatacağım) Bosna'da içtiklerim arasında en lezzetlisiydi.
Klepe
Boşnak mantısı. Fırında servis ediliyor. Lezzet olarak bizim mantıdan çok farklı değil. Yeme usülleri biraz farklı sadece.
Kurutulmuş Et, İsli Peynir
Bu tabağı, özellikle yerel bira tadıyorsanız denemeden dönmeyin. Bizim ülkemizde satılan lezzetlerden çok farklı değil ama biraz daha taze olduğunu düşünüyorum. Biz Sarajevsko Bira Fabrikası'nın barında denedik. Çok keyifli bir ikili oldular. Bilginize, keyifle.
Bamija, Bosanski lonac, Etli Güveç, Dolma
Osmanlı himayesinde uzun yıllar kalmış bir ülke olarak lezzetleri de bize epey yakın. Dolma da onlardan birisi. Soğan dolması favorim oldu. İnat Kuja'da tüm yerel lezzetleri tek serviste "little little into the middle" olarak tadabilirsiniz.
Trileçe
Burada yaygın olduğu için Başçarşıı'da lokal bir pastanede denedik ama ben pek sevmedim açıkçası.
Boşnak Birası (Sarajevsko)
Biraz buğday birasını andıran, oldukça ucuz ve lezzetli, yoğun tadı olan bir bira. Fabrikasının barında içerseniz daha taze olarak bulabilirsiniz.
Boşnak Kahvesi
Bizim Türk kahvesini andıran tadı var. Yapılışı ya da içilişi biraz farklı. Cezvede, yanında kıtlatma şeker ile geliyor. Bazı kafelerde yanında bir cezve de sıcak su getiriliyor ki, sert gelirse bu su ile seyrelterek ve çoğaltarak daha fazla içebilelim. Fincanları da sapsız, sanırım bu kültür Osmanlılar'dan geliyor.
Bayıldım
YanıtlaSilLittle little into the middle.😄😄😄
😀
Sil