LÜSET KOHEN FİNS: ‘’ON DERİN AYAK İZİ’’ @RÖPORTAJ



Lüset Kohen Fins, İstanbul'da doğmuş, 1997-2009 yılları arasında City Plus İstanbul dergisini yayınlamış, ardından New York'ta NYC Food & Mood ismiyle dört yıl süresince şehir rehberi çıkarmış bir yazar... Hem İstanbul'un hem de New York'un metropolitan yaşamıyla harmanlanmış bir birikime sahip olmuş kendisi...

Şimdiyse onu ‘’On Derin Ayak İzi’’ adını taşıyan kitabıyla görüyoruz karşımızda. İngilizce olarak kaleme almış olduğu kitabı, yine kendisi Türkçe'ye çevirmiş olduğu için şanslı olduğumuzu düşünüyorum, zira yazarın gerçek düşünce ve işleyiş tarzının en doğru bu şekilde anlaşılabileceği görüşündeyim.. 

Uluslararası HarperCollins Authonomy Ödülü’ne layık görüldüğü Şubat 2013'ten sonra ülkemizde de oldukça merak uyandırmayı başarmış durumda "On Derin Ayak İzi"... 

Julia Roberts'ın daha sonradan filminde yer aldığı Elizabeth Gilbert'a ait 'Ye, Dua Et, Sev' kitabında en ilgimi çekmiş olan Hindistan bölümünden ve Mina Urgan'ın 'Bir Dinazorun Anıları' isimli kitabında bahsettiği aborjinlerin kendilerine has yöntemlerinden aşina olduğum, oldum olası bende merak ve gizem uyandırmayı başarmış olan bir terim vardır bu kitapta da önemli paya sahip olan: 'Mantra'lar...

Lüset Kohen Fins de, kendi romanında kurgulamış olduğu bir düşünce akımı olan 'Zhuizm'e dair mantraları bizlerle buluşturuyor kitabında...

Özellikle de bu yüzden ‘’On Derin Ayak İzi’’ okunacaklar listeme ilk sıradan giriş yapmış bulunmakta!

İşin sürpriz kısmı olarak ise şimdi gelin bir de romanını ve düşüncelerini kendi kaleminden bizzat dinleyelim...!! 

 


 Merhaba Bayan Fins,

Öncelikle çok teşekkür ediyor, Gökçen Gökyer Blog'a hoşgeldiniz diyorum...


G.G. Zhuizm düşünce akımının lideri Wen Bao Zhu’nun evinde ölü bulunmasının ardından başlayan bir kurgu yer almakta romanda. Nedir bu Zhuizm düşünce akımı genel olarak?

L.K.F. Zhuizm tamamen kurgusal bir felsefe akımı. Kitapta yer alan ana karakterlerden biri olan Wen Bao Zhu tarafından kurulmuş ve 2020 yılına doğru iki milyarın üzerinde takipçisi olan, geniş kitlelerce benimsenen bir yaşam biçimi de diyebiliriz bunun için. 


G.G. Romanda doğru zamanda doğru kişilerle olmanın öneminden, tesadüflerin hayatımızda nasıl yer tutabileceğinden bahsediyorsunuz... Bu bir olumlama mıdır aynı zamanda? Bir 'Secret' gibi başucu kitabı mıdır mesela?

L.K.F. On Derin Ayak İzi tamamen bir kurgu roman, daha doğrusu çağdaş bir metropol hikâyesi. İçinde yeni nesil felsefe akımlarını barındıran birçok düşünce modeli de var. Secret kitabı ise sadece temel bilgi ve teorilerden yola çıkarak hazırlanmış bilimsel bir eser. Amacım, okuyucuyu roman lezzetinde, bir an bile sıkılmadan takip edebilecekleri ve vermek istediği mesajları karakterler üzerinden işleyen yeni bir janra ile tanıştırmaktı.


G.G. Kurgu olan bir romanın gerçeklik payı var mıdır peki? Herhangi bir esinlenilmiş yaşam öyküsü ya da?

L.K.F. Olmaz olur mu? Hikâyenin tüm kahramanları aramızda aslında... İçinde biraz o, biraz ben biraz da sen varsın. Harry Potter, Superman, Braveheart ya da Tatlı Cadı Samantha hiç yaşamadılar ama biz onları var kabul ettik, hatta onlardan esinlenerek ortak paydalar bulduk hayatımızda...


G.G. İstanbul'da doğdunuz ve buradaki kariyerinize Amerika'da devam ettiniz… New York ile İstanbul'u nasıl karşılaştırırdınız hem yayıncılık hayatı, hem de kitabınızda da bahsettiğiniz metropol yaşamı açısından..

L.K.F. Benzer o kadar çok nokta var ki saymakla bitmez. Ama bir o kadar da farklılık var. Bu biraz sosyo-kültürel tespitler içeren bir mesele, bunu daha sonra konuşsak? (Memnuniyetle! =) )


G.G. Bu romanı diğer romanlardan ayıran en temel özellik nedir size göre? 

L.K.F. Benim bu konuda bir yorum yapmam yanlış anlaşılabilir, fakat yurt içi ve yurt dışı okuyucu yorumlarını baz alarak bakarsak, On Derin Ayak İzi ile ilgili ortak bir tespit var. Hikâyenin işleniş tarzından, diyalogların gerçekçilik ve doğallık derecesinden ve Zhuizm gibi çağdaş bir yaşam felsefesinin kurgulanma şeklinden etkilenip bu kitabın mutlaka sinema filmi olması gerektiğini düşünen yüzlerce kişiden mail aldım. Eğer birilerinin kalbine onların zayıf noktalarını ajite etmeden dokunabilmeyi başarabilmişsem ne mutlu bana...   


G.G. Kahramanlarımızı ileriki romanlarınızda da görecek miyiz?

L.K.F. Hayır. Bir sonraki romanımın adı Enginar Mevsimi ve hepsi bambaşka karakterler, dolayısıyla bambaşka hayatlar yaşıyorlar. On Derin Ayak İzi kitabının devamı gibi algılanmasını istemediğim için bu romanda yepyeni bir kurgu ve konu ile yola çıktım. 


G.G. Türkiye'deki okurlarınıza Gökçen Gökyer Blog aracılığı ile ne söylemek istersiniz.. Yaşamla ilgili temel bir 'motto'nuz var mıdır herkese tavsiye edecek?

L.K.F. Evet var. Wen Bao Zhu mantralarından bir tanesini paylaşmak isterim mesela... Huzursuzluk denen şey; istemeden kırdığımız kalplerden, tutamadığımız sözlerden ve talihsiz yanılgılardan oluşan bir ‘tatsız duygular’ silsilesidir. Bu yüzden hayat elinden geleni değil gerekeni yapanın elinden tutar.

Teşekkürler sevgili Gökçen Gökyer...




Sevgili Lüset Kohen Fins'e ve aracılığı için ise Hürriyet Bumerang'a çok çok teşekkür ediyorum!


İçten Saygılarımla,

Gökçen Gökyer


2 yorum: Leave Your Comments

  1. Kitabı okudum, gerçekten farklı ve keyifle okunası bir roman.

    YanıtlaSil
  2. Okudum. Olduça farklı bir kitap...bence herkes okumalı

    YanıtlaSil

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı