Yaz postu serilerinden bugün konumuz yemek, köşemiz "Gokchen'in Spesiyali".
Tam yaz sofraları için aranan, günün her öğününe uyum sağlayabilecek bir çeşit.
Bildiğimiz kızartmanın ızgara versiyonu. Sabah hafif, öğlen salata içinde, akşam ise şakşuka formatında meze niyetine gidebilecek bir tarif.
Bu kadar methetmenin üzerine tarife geçebiliriz. Hemen malzemelerden başlıyorum:
IZGARA KIZARTMA (!)
Malzemeler
Izgara için uygun olacağını düşündüğünüz sebzeler (patlıcan, kabak, biber, havuç, mantar...)
Zeytinyağı
Tuz
Şakşuka Sos
Domates
Sarımsak
Çok az biber salçası
Çok az ketçap
Kekik
Zeytinyağı
Sirke
Hazırlanışı
Sebzelerimizi boylamasına ince şeritler halinde yassı olarak kesiyoruz. Bir kapta çırptığımız zeytinyağı ve tuz karışımına buluyoruz. Ben pratiklik açısından tost makinesini kullanıyorum ama siz fırın ızgarası, mangal vb opsiyonları da kullanabilirsiniz. Kızartıldığında elde ettiğimiz yumuşaklığa ulaşana denk arkalı önlü pişiriyoruz.
Ben bazen salataya karıştırıyorum. Ama şakşuka sos eşliğinde çeşit olarak da sofraya koyabiliriz. Oldukça lezzetli oluyor. Bunun için domatesi rendeliyoruz. İçine bir iki diş sarımsak rendesi ya da yarım çay kaşığı sarımsak tozu koyuyoruz. İçine çok az salça ve ketçap da ekliyoruz ki hem yoğunluğu artsın hem de biraz aroma, biraz da tatlılık versin. Daha sonra içine zeytinyağı ve sirkeden de dilediğimiz ölçüde ama birkaç kaşığı geçmeyecek kadar kekikle beraber ekliyoruz ve ister kaseyle yanında, isterse doğrudan üzerine dökerek servise sunuyoruz.
Hem hafif, hem lezzetli, hem de tam bizim oraların lezzeti; Egeli.
Afiyet olsun!
0 comments:
Yorum Gönder