İlk Durak Başkent Kolombo @SRILANKA

Sri Lanka'nın genel bilgilerini aldıktan sonra sıra geldi detaylı alt başlıklara.

İlk alt başlık Kolombo.



Sri Lanka'nın başkenti olan Kolombo, aynı zamanda ülkenin tek havalimanını barındırdığı için ülkeye giriş yapılan şehirdir.

Herkesin tembihlediği bir hususu en başta belirtmeliyim: Yalnızca Kolombo'yu görüp dönen kimsenin Sri Lanka'yı görmüş olduğu söylenemez diye düşünüyorum. Zira, ülkenin kalan kısmı olan asıl ülkeyi tanımlayan çoğu özelliği görememiş olursunuz. Bu yüzden ülke için bir program yapacaklara serinin diğer bölümlerini de okumasını tavsiye ederim.


Kolombo, aynı zamanda önemli bir liman kenti olduğu için metropol özelliğini göstermekte. Bu yüzden, yüksek katlı, lüks binaları burada sık görmek mümkün.


Muson iklimine sahip bir ülke olduğunu en çok Kolombo'da hissettim desem yalan olmaz sanırım. Asıl turizm sezonunun açılmamış olduğu ve bol yağış aldığı söylenen ülkede yalnızca burada hafif serin, yer yer yağışlı havaya şahit oldum. Ki o da anlık ve uzun süre tekrarlanmayan bir süre ile. 


Gezilecek başlıca yerler arasında: Beira Gölü, Galle Face, Viharamahadevi Park ve Kolombo Ulusal Müzesi bulunmakta. Bununla birlikte birkaç noktaya daha yazının devamında değineceğim.


Kolombo Ulusal Müzesi 


Viharamahadevi Parkı ile karşılıklı duran Kolombo Ulusal Müzesi, 1877 yılında Sri Lanka Valisi Sir William Henry George tarafından kurulmuş ve içerisinde tarih öncesi dönemlerden itibaren çeşitli eserleri bulunuyormuş. İçerisindeki kütüphanede 4000 adet palmiye yaprağına yazılı el yazmalarının bulunduğunu okuduğumda epey merak etmiştim aslında ama içeri girmeye fırsat bulamadık.  

Viharamahadevi Parkı





Viharamahadevi Parkı'nda okaliptüs ve maun ağaçları ile tropikal bir bölgede olduğunuzu daha bariz hissediyorsunuz. 

Pettah








Bu arada bahsetmemiş olma ihtimalim yüksek. Ülkede döviz almak/satmak için belirli döviz bürolarını görebilmeniz pek mümkün olmuyor. Zira buralarda dükkan algısı da biraz farklı. Dar ve iki katlı binaların üst katlarında, tabelasız vb olarak iş yapıyorlar ve buraları bulabilmeniz için en temel şart ne aradığınızı bilmek ve ilk önünüze gelen kişiye buraya nasıl gidilebileceğinizi sormak. Örneğin: döviz almak istiyorsanız birine soruyorsunuz ve sizi market gibi bir yere götürüyorsa oradan alabileceksinizdir muhtemelen. Ne alaka demeyin. Yasal olarak yapıyorlar. Ülkenin en kaoslu olduğunu düşündüğüm, halkın profilini az çok kestirebilmeniz adına da pazar ve çarşıların bulunduğu bölge Pettah'a gidebilirsiniz. Bana göre burası İstanbul'un Eminönü'sü, Ankara'nın Ulus'u denilebilir. Buraları bilenler az çok demek istediğimi anlayabilir. 

Buna ek olarak, civarda Sri Lankalı Müslümanlar için en önemli cami sayılan Jami Ul Affar yapısını görebilirsiniz. Kırmızı Cami de denilen camiyi gördüğünüzde isminin sebebini çok sorgulamayacaksınız.


Pettah için not: ülkenin en uygun fiyatlı meyvelerini burada bulabilirsiniz.

En sevdiğim iki meyve olan Rambutan ve Mangostan için "kabuğu nasıl soyulur?" videoları çektim sizin için.



Beira Gölü











Kent merkezinde yer alan, daha çok şehir parkı vb işlevde görülse de, Beira Gölü geçmişten bugüne yük taşımacılığı için sıkça kullanılmaktaymış. Burada ve civarda da turistik açıdan mimari dikkat çeken tapınakları ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretlerini şimdi hatırlamasam da, ücret içine girme isteğimizi köreltti ve hakkımızı diğer kentler için sakladık.


Galle Face

  













Kent boyunca uzanan Hint Okyanusu'nun hırçın dalgalarını ve rüzgarla getirdiği serinliği en fazla hissedeceğiniz bir diğer şehir parkı olan Galle Face'in tarihi 1859 yılına kadar uzanmakta imiş. Zamanında at yarışları, futbol, golf gibi etkinlikler için kullanılmış. Şimdiyse şehir parkı olarak kullanılan alanda sokak lezzetlerini deneyebilir, uzuun iskelesinden kent silüetini izleyebilirsiniz. 


Kolombo Fort






Şehrin merkezi diye kime sorsam ne demek istediğimin sorulduğu şehirde burasının merkezi bir lokasyon olduğu söylenmekte. Nedense öyle "merkez" denilen bir çarşı, meydan vb bir anlayış bulunmuyor anladığım kadarıyla. Bu yüzden de açıkçası şehri bir türlü çözemedim. Şehir birkaç bölgeye ayrılmış ve tuk tuklarla bu bölgeler arası mesafelerde sürekli pazarlık yapmanız gerekmekte. Neyse, konumuza dönelim, Kolombo Fort, Galle Face'in sonuna (ya da bakış açısına göre başına) bağlanan şehrin finans ve ticaret merkezi ve lüks oteller bölgesi. Ayrıca burada devlet başkanının konutu bulunmakta imiş. 


Bir sonraki durak kutsal başkent Kandy! Bol bol fil ve kutsal festival kareleri göreceğiz.
Beklemede kalın! =)

0 comments:

Yorum Gönder

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı