Hafta Sonu Şehir İçi Kaçış Rotası: Çubuk

Ankara'dan Kaçış turlarında bir de Ankara İçi Keşif turlarım var bildiğiniz üzere.

Bunlara geçtiğimiz hafta bir yenisini daha ekledik: Çubuk.



İlk kez 1402 yılında Çubuk Ovası'nda yapılan Ankara Savaşı ile tarihte yer almış. 1902 yılında ilçe merkezi olmuş, 1910'da Bucak olduktan sonra da 1921 yılından bu yana ilçe olarak varlığına devam etmiş. Bu yüzden de civar köylerin birçoğu Ankara Savaşı'na ilişkin yaşanan  olay ve burada savaşan Komutanlardan ismini almış. Hatta Esenboğa Havalimanı da Timur’un komutanlarından “Esenboğa Han” dan gelmekteymiş.

Ankara Havaalanı istikametinde ilerledikten sonra Çubuk sapağından devam ettiğinizde şehir içi bir roadtrip niteliğine gelmiş oluyorsunuz zira çıkış noktanıza bağlı olarak bir 30-40 km yol gitmeniz gerekmekte.













Çubuk merkezine tarihi sayılabilecek çok fazla yapı bulunmamakla beraber tarihi kalıntıları ve kalesi bulunsa da biz tekinliğine emin olamadığımız bir sezon olduğu için merkezde turşu avına çıktık.


Bir sonraki ziyarette aklımıza not ettiklerimiz, Melikşah Hamamı (Melikşah Köyü), Hacılar Köyü Şelalesi (2 km kuzeyde).

Merkezde göreceğiniz yan yana dizilmiş turşuculardan da çeşitli turşu ve turşu sularından bulabilirsiniz. "Nedir bu Çubuk'un turşusunu farklı, meşhur yapan?" diye sorduğumuzda öğrendiğimiz efsane şöyleymiş;

Ankara Savaşı zamanında Timur insanlara sebzelerin bozulmaması için sirkelere koymalarını söylemiş ve turşu ilk buradan ortaya çıkmış.


Efsane olduğunu öğrensek de bana mantıken makul geldi açıkçası.


Bunun dışında piknik alanları ile meşhur yörede Çubuk 2 ve Karagöl akıllara ilk gelen yerler. Çubuk 1 Barajı kirlendikten sonra Çubuk 2 Barajı yapılmış. 1. baraj Atatürk tarafından yapılmış ve 1930 yılından kalma anıtlar da bulunmaktaymış ancak burası şu an halen ziyarete açık bir alan mı bilemiyorum.

Çubuk 2 Barajı, şehre birkaç km kuzeyde, oldukça geniş orman alanı içerisinden ulaşılan ve yukarıdan görülebilen bir yer. Tüm orman alanına serpiştirilmiş piknik masaları ile aileler için sakin bir yer olmuş. Biz baraja bakan bir yer bulabildiğimiz için iki yerin de keyfini alabilmiş olduk.

Karagöl'ün daha bir 30 km kadar ileride olmasından dolayı da piknik yapmak için daha razı olunası bir rota oldu bizim için.








Dönüş yolunuz Akyurt üzerinden geçirerek oradaki lokal yaşamı da görebilir, kete alarak yolunuza devam edebilirsiniz.





0 comments:

Yorum Gönder

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı