Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar'dan Ofis Saatleri için Diyet Önerileri!

Ofis çalışanlarının en büyük ortak sorunları hareketsizlik ve beslenme durumlarıdır malum... Sabahın erken saatlerinde kapandığımız odamızdan, akşamın geç saatlerinde çıktığımızda kendimizi hem temiz havadan yoksun, hem hareketsizlikten tutulmuş, hem de yediğimiz  hiçbir şeyi hazmedememiş gibi hissediyoruz ve bu yüzden suçluluk duygumuz yüksek mertebelerde oluyor. Üstelik siz de benim gibi devamlı spora giden biri olmanıza rağmene yoğun programlardan ara vermek durumunda kalmışsanız..



Sosyal çevrenizin de spor camiasından olması bazen bu bakımdan işe yarayabiliyor, hatta tavsiyem spor seven birileriyle evlenmeniz. Yoksa siz iyi olsanız da çevreniz hep kötüye teşvik ediyor benden söylemesi!
Netice olarak beslenme önemli.. Saatlerce oturduğumuz masamızda, canımız da öyle sıkılır ki, tek eğlencemiz yanımızdaki atıştırmalıklar olur.. 'Abur cubursuz, hamur işlerinden uzak olarak nasıl sağlıklı beslenebilir ve bu bedeni yıpratan süreci en verimli hale getirebiliriz?' dedik ve bir bilene sormaya karar verdik!

Çayyolu Life Dergisi'nden de tanıdığımız, Ankara'nın markalaştırma ajansı Markör'ün ekibinde de yer alan Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar beslenme konusunda önerilerini ve alternatif seçeneklerini kaleme aldı bizler için...
 
Gelin bakalım neler söylemiş..;)


7 Tips For Battling Office Food Temptations BY TRAM LE, MS, RD

Ofiste beslenme

 “Bütün gün masa başındayım kilo alıyorum” diyenlerdenseniz bu konuda alınacak önlemler ve yapılabilecekler aslında çok basit. Fakat hepimizin iş yeri koşulları, çalışma saatleri, işe gidip gelme süresi, kullanılan taşıt türü, beraber çalışılan müşteri kitlesi birbirinden çok farklı. Bu nedenle herkesin iş ortamında karşılaştığı beslenme sorunları farklıdır. Bunun yanı sıra büyük bir iş merkezinde çalışıyorsanız birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınızla benzer sorunlar yaşayabilirsiniz. Herkesin bu durumdan etkilenmesi metabolizmaları gereğince farklı olabilir..

Ofis yaşantısında en sık karşılaşılan belli başlı beslenme sorunlarını ele alalım;

* Bu konuda karşılaşılan en büyük sorun işe yetişme telaşıyla kahvaltıların atlanması. Bu şekilde güne yakıtsız başlar ve gün içerisinde kan şekeriniz iyice düşeceğinden diğer öğünlerde fazla kaçırabilirsiniz.
* İşlerin uzaması veya aksaması nedeniyle öğünlerin atlanması. Yine aynı şekilde kan şekerinin düşmesine neden olarak vücut ritminin bozulmasına neden olur.
*  İş yerinde çıkan yemeklerin beğenilmeyip, dışardan fast-food sipariş edilmesi. Çok fazla yağ içeren 'fast food'ların tüketilmesiyle fazla ve gereksiz kalorileri vücudunuza almış olur istemeden de olsa bunu düzenli hale getirip kötü bir beslenme tarzı oluşturabilirsiniz..
* Gün içerisinde unutma veya fazla tuvalete gitmeme isteğinden dolayı su içmeyi atlama veya düşük düzeyde tutma. Fakat gün içerisinde çay kahve gibi diüretik içecekler içmeniz vücudunuzdan daha fazla su kaybetmenize neden olur ve susuz kalmanız iş performansınızı da etkiler.
* Uzayan toplantılar nedeniyle öğün aralarında ara öğün yapılmaması ve bu nedenle kan şekerinin düşmesi...
* Düşen kan şekeri nedeniyle çikolata kek gibi kafeteryadan kolay ulaşılabilen sağlıksız gıdaların alınıp tüketilmesi veya bu gıdaların iş arkadaşlarınca ikram edilip alışkanlık haline getirilmesi...

Ofis yaşantınızda karşılaştığınız beslenme sorunlarını çözmek için yapabilecekleriniz;


  • Kahvaltı yapamadığınızda en azından evden çıkmadan 1 bardak süt veya 1 kutu yoğurt tüketmek veya ufak bir sandviç yapmak.. Bunları yapamıyorsanız bile yolda veya iş yerinizde simit-penir/ayran, peynirli sandviç gibi seçenekleri tercih etmek.

  •  Öğle veya akşam yemekleriniz aksayacağında veya kaçıracağınızda ara öğün tüketmek. Dolabınızda veya çekmecenizde bu durumlarda tüketebileceğiniz taze veya kuru meyve, tost, ayran, yoğurt, meyveli yoğurt , hazır çorba, galeta veya diyet bisküvi türlerini bulundurabilirsiniz, çikolata veya..
  •  Öğle yemeğinde ana yemeğin yanında garnitür olarak verilen kızarmış patates, püre, pilav, makarna, börek vb. besinlerin yarısını yiyip yarısını bırakabilirsiniz. (Unutmayın masa başında hareketsizsiniz).
  • Mönüde varsa mutlaka çorba, zeytinyağlı sebze, salata, yoğurt vb. yardımcı yiyecekleri mutlaka tüketin. Yemeklerin yanında beyaz ekmek yerinde tam buğday veya çavdar ekmeğini tüketin. 
  • Seçme imkanınız varsa mönüden en düşük kalorili olanları tercih edin.

  •  Öğünlerle birlikte verilen tatlıları öğünlerden hemen sonra değil öğün aralarında tüketmeye özen gösterin ve mümkünse hamurlu- şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.

  •  Unutmamak için masanızda sürahi veya su şişesi bulundurun ve çay ve kahve haricinde 8-10 bardak olacak şekilde sık sık su için.

  •  Çay/ kahve ve bununla birlikte tükettiğiniz şeker miktarını sınırlandırın. 
  •  İş arkadaşlarınıza şeker, çikolata yerine taze veya kuru meyve, diyet bisküvi, galeta gibi gıdalardan ikram edin ve ofis ortamında sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenizi sağlayın. 
  • Şirket yemeklerini beğenmediğinizde dışardan söylemek yerine imkanınız varsa gidip orda yemeyi tercih edin böylece gün içerisindeki hareketinizi artırmış olacaksınız. 
  •   Şirket yemeklerini beğenmeyip sipariş verdiğinizde fast-food yerine ızgara veya salatalardan (az yağlı- az soslu) sipariş verin.                                                      
Uzm.Dyt.Merve Tığlı Çınar


Merve'ye çok çok teşekkür ediyor, hepimize sağlıklı günler diliyorum! =)

0 comments:

Yorum Gönder

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı