İtalyan Mutfağı @AVRUPA GÜNCESİ

İtalyan yemeklerinin ününü bilmeyen yoktur. Üstelik sadece tek bir çeşidi değil, tatlısından kahvesine kadar birçok tadı, "İtalya'da bir başka"dır... 
'Neler?' derseniz: makarna, pizza, peynir, şarap, zeytinyağı, kahve önde gelen lezzetler arasında. Üstelik, her biri dünyanın ya 'en iyisi', ya da 'en eskisi'... 
  • Zeytin ağaçlarının çok yoğun görüldüğü ülkede, zeytinyağı; rengi, kokusu, tadı ve kalitesiyle dünyada bir numara imiş.
  • Şarap üretiminde ise dünyadaki en iyilerden birisi... Ülkenin her bölgesinde farklı şarap üretilmekte. Bu yüzden midir bilinmez, sadece özel günlerle kalmayıp, günlük bir alışkanlık haline getirmişler şarap içme olayını.
  • Peynir konusunda, 400'den fazla çeşit bulunmakta ve kimi peynirler yıllandırılmakta imiş... Başlıca türleri ise, parmesan, mozerella, fontina, pecorino toscano, ricotto, provolone ve gorgonzola...
  • Makarna konusunda tartışmaya gerek bile yok... En revaçta olan çeşitler; ravioli, tagliatelle, spagetti, penne, fettucine ve lazanya...
  • Napoli'de ortaya çıkmış pizza ise, ilk olarak 19. yy ortalarında domates sosu ve mozerella ile yenmeye başlanmış. Bu domates sosu, bir tutam tuz ve fesleğenle beraber hazırlanmakta imiş. İtalyan bir arkadaşımız bize hazırladığı her makarna ve pizzada kullanırdı bu sosu ve yemeğe inanılmaz lezzet katardı...
  • Tatlılarda, yine meşhur bir tat üretmeyi başarmış İtalyanlar: Tiramisu! Kahve likörü, kedi dili bisküvi ve maskarpone peynirinden oluşan tatlı, dünyanın her bir yerinde kültleşmiş tatlılardan olmayı başarmış günümüzde. Bir diğer ünlü tatlı ise kuru üzüm, portakal kabuğu ve konyak içeren kuru pasta “Panetone” imiş -ki ben daha önce duymamıştım.
  • Tabi ki kahve! Espressonun orijini olan İtalya'da en meşhur marka 'Lavazza'. O kadar ki, İstanbul'da cafeler açılmakta adına... Ve biz yine İtalyan bir arkadaşımızın elinden bu gerçek lezzeti tatma fırsatını bulabilmiş idik... =)
  • Ve dondurma!! İlk kez İtalyanlar, dağlardan aşağıya buz indirerek yapmış dondurmayı. Günümüzde envai çeşidi üretilmekte... En meşhur dondurma zincirlerinden biri ise 'Grom'...

İtalyanlara göre, bir toplumun kimliğini yeme-içme alışkanlıkları belli edermiş ve misafirperverlikleri ve alışkanlıklarını etkilediğini düşünürlermiş. Bu sebeple de 'fast food'a karşı 'slow food' akımını başlatmışlar ve geleneksel yemekleri tekrar önem kazanmış.

Anlaşılacağı üzere, İtalyanlar yemek ve içmekten büyük keyif almaktalar ve yemek ile hazırlanma sürecine son derece önem vermekteler... Aynı zamanda, İtalyanlar lezzetli yemek kadar kalabalık sofraları da sevmekte imiş, bu yüzden de tüm ailenin bir araya geldiği akşam yemekleri en önemli öğünmüş. Benim bir de şahit olduğum, yemeğe oturduklarında herkesin aynı anda başlamasına dikkat etmeleri. Eğer bir restorana gitmiş iseniz ve bir tek kişinin dahi yemeği henüz gelmemişse, yemeğe başlanması büyük kabalık onlar için, Türklerde olduğu gibi... 

Tanık olduğum İtalyan lezzetlerinden bir kaç kare de üzerine cila olsun... =)












3 yorum: Leave Your Comments

  1. Hi Gokchen! I love Italian cuisine, because it is very similar to Antalya's cuisine. Thanks for sharing. You should see my last 2 posts. I am sure that you will love it!

    Love from Antalya.

    YanıtlaSil
  2. Hi again, I guess, you love cultural things too. I have another blog about it. If you visit it, I'll be very happy. Thanx..

    http://turkicfamily.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. Really nice photos... thank u, too;)

    YanıtlaSil

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı