Batum'un "Yeme" Kültürü @HürriyetBumerang



Batum'dan döneli neredeyse bir ay olacak aslında, ama yazılacak o kadar konu olunca, insan aklındakileri zaman içinde de olsa derlemek ve arşivlemek istiyor...

Bunlardan birisi de Gürcistan'ın bize ilginç ve bir o kadar da eğlenceli gelen "Tamadalık" kültürü... İşin bir diğer ilginç yanı da, bu alışık olmadığımız kültüre, yine bilinenin dışında olan bir mekanda tanıklık etmiş olmamız. Her şekilde farklı bir deneyim oldu kısacası bize o akşam...


Gürcistan'da "fast food" anlayışı neredeyse yok. Bunun yerini alan uzun süreli sofralar (gerçekten uzun; 24 saat sürmüşlüğü olmuş), eş dostla şenlenen birer ritüel niteliğini almış.

Siz yemek yemeye aperatiflerle başlıyorsunuz, gerisini tamadanıza ve diğer servis yapan arkadaşlara bırakıyorsunuz. Zira yemek boyunca, masanız  bitmek bilmeyen lezzetlerle donatılıyor ve kadehinizdeki şarabın asla yarısından aşağı inmesine fırsat verilmiyor. Bir tek, "Gaumarcos!" deyip kadehlerinizi kaldırır ve  fondip yaparsanız bu mümkün oluyor -tabi o da kadehinizin masaya bırakıldığı ana kadar!- =)


Peki nedir bu Tamadalık? Tamada; Gürcülerin yemek sofralarında sofrayı yönettiği kişi oluyor. Lider ve yöneticilik görevine bürünen Tamada'nın sofrasına kusursuz bir düzen ve kurallar hakim. Mesela, masadaki diğer herkesin sınırlı hak ve görevi bulunmakta, ancak Tamada'nın  izin verdiği ölçülerde hareket edebilmekteler.

Dahası, bu göreve  kolay kolay herkes nail olamıyor. Tamada dediğiniz kişi, eğtimli, iyi bir mizah anlayışına ve gelişmiş organizatörlük yeteneğine sahip, önem verilen birisi olması gerekiyor ve bu görevi yine böyle birisinden almış olması gerekiyor. Bir nevi "el verme" usulüyle gerçekleşiyor...

Tamada'nın organizatörlük yeteneğine sahip olması önemli, çünkü yemek boyu sofraya hakim olması ve doğru zamanlama ile konuşmalarını yapması gerekiyor. Siz yemeğe başladığınızda, Tamadanız geceyi açıyor ve kısa süreli aralıklarla ayağa kalkıp kadehini belirttiği konulara kaldırıyor. Bazı konularda da, masadaki tüm diğer erkeklerin ayağa kalkarak ona eşlik etmesi ve kadehindeki şarabı bitirmesi bekleniyor. 



Bizim soframızdaki konular, Tamada'mız İlker eşliğinde şu sırada gerçekleşti:

1) Barış
2) Anne
3) Baba
4) Aşk/Sevgi
5) Kadın
6) Dostluk
7) Güzel anılar

Tabi bu başlıkların içeriğini Tamada'nızın duygulu, içten ve bir o kadar da ince yorumları ile dinlemeniz, kadehinizi aynı coşkuyla kaldırmanızı sağlıyor. Bunun yanısıra beni en çok etkileyen, kadınları çok centilmence yücelten anlayışları oldu... 


İşte bu farklı kültürü bir de farklı bir mekanda deneyimleyince, gecenin keyfi bir başka oldu... 
"Ters Restoran" olarak tabir edilen "White Restaurant", birçok habere konu olmuş kısa zamanda. Mekanı ilginç kılan, gerçekten adı üzerinde, binadaki herşeyin ters olması! Binanın cephesinden tutun, iç mekan tasarımına; hatta tuvaletine kadar herşey, normalinin yanısıra bir de yerçekimini ihlal etmiş aksini bulundurmakta! Fotoğraflara bırakıyorum burdan gerisini... :

 









Evet, Gürcistan'daysanız ve karnınız acıktıysa, işlerinizi hallettikten, acelenizi savdıktan sonra gelin yemek yemeye. Bir süre orda olacaksınız zira;) Şaraplarınız da sürahi stoklarınızla birlikte masanızda yerini almışsa tamamdır, şimdi başlayabilirsiniz; Gaumarcos!



1 yorum: Leave Your Comments

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı